Connect Six House

A striking renovation, by Whiting Architects, to a handsome Federation house in a leafy Melbourne neighborhood has become a contemporary haven with beautiful original interiors.

Visual Connections

Whiting Architects established a series of interventions to break up the floor plan. Black steel box-like forms were inserted to create a variety of levels and reshuffled the space for efficiency. This allowed the kitchen to sit in the centre of the house, creating a series of visual and architectural connections that lets the family of six occupy separate areas but still be together.

Project Type: Residential

Location: Melbourne, AU

Architect: Whiting Architects

Photographer: Shannon McGrath

The Beauty of Choice

The black freestanding range and black French-door refrigerator were chosen to be showpieces that enhance the design of the kitchen. Meanwhile, the other appliances are integrated or located in the butler’s pantry, which contains an additional wall oven and a wine fridge. The beauty of choice provided by Fisher & Paykel provides kitchen designers with versatility to choose which appliances to showcase or integrate.

Two portrait images of the Herne Bay Town House Kitchen from the different sides of the Island block.

A Secondary kitchen

Beneath the rear of the kitchen, a large butler’s pantry provides a unique secondary area to prepare food and is ideal to keep the messier jobs out of sight. Almost like a secondary kitchen, the butler’s pantry hosts an additional wall-oven, wine fridge and sink. By distributing appliances throughout the kitchen – separating out cooking and refrigeration in different areas around the kitchen – the kitchen is made more flexible and accommodates different people cooking together.

Explore The Look