Latest COVID-19 precautionary measures taken by Fisher & PaykelFind Out More

Hahei House

This beach house on the Coromandel Peninsula in New Zealand, designed by Paul Clarke of Auckland-based Studio2 Architects, is sympathetic to its dune environment. The Scandinavian-style oak-lined interiors exude a sense of peace that gives the owners, a couple with three children, a tranquil space to socialise and relax during their breaks from the city.

The Social Kitchen

Every element of this space was designed to expand the kitchen’s purpose far beyond cooking. The social kitchen – the kitchen as the social hub of the home – is also a key design approach for Fisher & Paykel. “It’s a thoroughly social experience, and a space that everyone can be part of,” explains Paul.

A Kitchen Hub

On arrival, visitors are led upwards from ground level to the open-plan kitchen and living area overlooking the beach through floor-to-ceiling windows: “It’s like being on the bow of a ship sitting over the water,” says Paul.

The kitchen is a natural focus for social activities in the house, with a large cantilevered island bench setting the stage for everything from morning coffee to evening drinks. An adjacent bay window seat and 12-seater table enlarge the space further.

It’s a thoroughly social experience, and a space that everyone can be part of.

Two Built-in Ovens Seamlessly Blending Into Wooden Cabinetry.

Integrated Appliances

Paul chose to integrate the appliances, allowing the wood interiors to flow seamlessly through the kitchen. This preserves the coastal feel of the home, building on the experience of indoor and outdoor spaces that seem to meet in an unbroken line.

Hahei House Kitchen Schematic Wall Elevation Plan.
Hahei House Kitchen with Coastal View.

Designed To Fit

“A logical layout is always key to entertaining,” says the architect. “This kitchen is designed to do that efficiently and so people can come in to help without getting in each other’s way.” Wall ovens and an integrated refrigerator freezer are positioned at opposite ends of the space, five-burner cooktop is in the middle across from the stainless-steel sink, and two DishDrawer™ Dishwashers are in the island.

Hahei House Refrigerator Cabinetry Plan.

Explore the Look

Oven Icon.

Contemporary Oven

Explore our Ovens
Cooktop Icon.

Contemporary Cooktop

Explore our Cooktops
Refrigeration Icon.

Integrated French Door Refrigeration

Explore our Refrigeration
Integrated Range Hood Icon.

Integrated Range Hood

Explore our Ventilation